Woman wearing orange shirt texting on the smart phone

Woman wearing orange shirt texting on the smart phone

Multimedia har fått en helt ny innebörd av mobiltelefonens intåg. Det som tidigare endast var en fantasi av science fiction-proportioner har nu blivit verklighet för oss alla. Allt som krävs för att vara uppkopplad mot resten av världen och ta del av en nästan obegränsad mängd multimedia är en smartphone och en stadig internetuppkoppling. Eftersom det mobila nätet ständigt byggs ut för att möta efterfrågan på ökad trafik har det blivit möjligt att utnyttja mobiltelefonens fulla potential i fråga om mediakonsumtion. I framtiden kommer nätet att gå ännu snabbare och om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer vi att få se nya häpnadsväckande innovationer.

 

Multimedia innebär en mångfald av flera olika medier, och det är precis vad en mobiltelefon är. I mobiltelefons barndom var det fortfarande en enhet som endast kunde utföra en eller på sin höjd två saker: ringa och skicka textmeddelanden. Idag har dessa funktioner nästan blivit sekundära jämfört med alla andra möjligheter att konsumera media. Numera är mobiltelefonerna anpassade för multimedia. Ett exempel på det är filmstreaming. När fler och fler väljer att se film och video på mobilen har skärmarna blivit större – vilket i sin tur lett till att fler insett mobilens videopotential. Denna spiral har gjort att multimediakapaciteten kraftigt har ökat.

Modern touchscreen smartphone

Modern touchscreen smartphone

 

Andra väljer att använda sin mobil som läsplatta. Papperstidningen har länge spåtts en bister framtid och kanske kommer det att vara mobilen som delar ut det dödande slaget. Numera går det nämligen att läsa både tidningar och böcker i mobilen – och användaren slipper problemet med att kånka runt på fysiskt material i ryggsäcken. Istället finns de antingen lagrade i mobilen eller nedladdningsbart på internet bara några knapptryck bort.

 

För tv-branschen har mobiltelefonen också inneburit drastiska förändringar. För bara 20 år sedan satt vi alla och tittade på tablålagda tv-program runt om i stugorna framför vår tv. Nu är streamingen på väg att konkurrera ut det gamla sättet att se på tv och tv-branschen har försökt anpassa sig till det. Istället för att se det som ett hot har många valt att hänga med i utvecklingen och exempelvis erbjuda tv i mobilen. Det går även att koppla mobilen till tv:n och se tv-kanaler on demand.