CV och personligt brev som sticker ut i mängden – så gör du

Sitter du fast i jobbsökandet och skickar ut ansökning efter ansökning utan att få något napp? När man inte ens får ett svar eller bara ett automatiserat standardsvar som meddelar att man inte gått vidare i processen kan det lätt kännas hopplöst och svårt att någonsin kamma hem drömjobbet. Även om det är många yttre faktorer som påverkar så är faktiskt du den som kan påverka ditt jobbsökande mest. Får du inga svar kan det vara dags att putsa upp CV och personligt brev en gång till för att verkligen få just dig aktiv på arbetsmarknaden.

Stryk sommarjobben

För att ditt CV ska vara attraktivt för en chef eller rekryterare gäller det att du håller det kort och relevant. Ingen vill sitta och bläddra igenom flera sidor text i varje ansökan och därför är det a och o att välja ut och lyfta upp de viktigaste delarna när man skriver CV och personligt brev.

Detta innebär att det där sommarjobbet du hade för tio år sedan i glasskiosken eller dina gymnasiebetyg från 2007 inte har någon relevans längre. Våga stryka punkter ur ditt CV, framförallt de som dateras långt tillbaka i tiden. Det är bättre att utveckla detta under en kommande intervju. På ditt CV ska du lyfta 5-10 viktiga punkter och förklara med en kort mening vad du gjorde och vad du tog med dig från det.

Digitaliserad design och innehåll

Visste du att det går att få hjälp digitalt med att skriva ett personligt brev? Få snabb hjälp med personligt brev hos Cowrite. Du skriver bara in de viktiga delarna om dig själv och tillbaka får du ett skräddarsytt brev som kan ta dig raka vägen till drömjobbet. Välj mellan olika layouter och innehåll för att det ska spegla din personlighet med en liten hjälp på traven.

Ditt personliga brev är den första blicken en potentiell arbetsgivare får av dig och därför är det väldigt viktigt att intressant, underhållande och imponerande information lyfts fram och att irrelevant fakta om dig sparas till ett annat tillfälle.

Våga visa ansiktet

Debatten om fotots vara eller icke vara på en arbetsansökan har gått varm i många år. Ett av argumenten för att inte lägga till en ansiktsbild på sitt CV eller personliga brev är att arbetsgivaren inte bör anställa efter utseende. Samtidigt visar forskning att fler arbetsgivare väljer att anställa om de fått en bild av personen tidigt. Att bjuda in någon till en personlig intervju utan att ha en aning om hur personen ser ut känns otänkbart för flera arbetsgivare.