Fotografiets användningsområden

Kameran och fotografiet var revolutionerande när de kom, och följaktligen uppfanns en rad nya användningsområden för nymodigheten snabbt. Bland annat visade forskare tidigt intresse för fotografier, som de använde för att studera rörelser. En pionjär inom området var Eadweard Muybridges, som sedan 1887 började studera människors och djurs rörelsemönster. Även konstnärer fann den nya tekniken användbar, dels som ett mycket exakt sätt att representera verkligheten, dels som en impressionistisk möjlighet. Foton användes även tidigt för att porträttera familjer och minnen, och bevara dem i fotoalbum för framtida generationer.camera-711025_1280

Mer moderna användningsområden för fotografier är till exempel övervakningskameror, som används av polis och säkerhetsvakter. Fotografier används även av polisen för exempelvis bevisföring och identifiering. Fotografiets största användningsområde idag är dock sannolikt det kommersiella användningsområdet, där fotografier används på en mängd olika sätt. Till exempel kan de användas som pressfoton, reklambilder, modellbilder och modebilder, som bilder till tidningsartiklar, sportbilder, porträttbilder (av professionella fotografer), landskapsfotografier (som används till bland annat vykort), matfotografier, makrofotografier, arkitekturfotografier och naturfotografier.

För att kunna använda ett fotografi på dessa olika sätt måste man dock först ta bilden. För detta krävs det att man har med sig en kamera. Det finns många olika modeller, som alla har sina fördelar respektive nackdelar. En systemkamera kan till exempel ta bilder med mycket hög upplösning, vilket gör att de passar bra för att ta kommersiella bilder. Nackdelen är dock att de är ganska tunga och otympliga, vilket kan göra att man drar sig för att ta med sig den överallt. Då är en kompakt digitalkamera en bättre lösning. I båda fallen måste man se till att kameran är laddad innan man ger sig hemifrån, så att man inte missar en bra bild. Många kompaktkameror går på ett AAA-batteri, som du kan köpa på Energizer.se.

I takt med att många bilder läggs upp på internet, ibland med men ofta utan upphovsmannens tillstånd, har nya debatter kring upphovsrätt uppstått, precis som inom musikvärlden och filmvärlden. Med internets öppenhet är det svårt att begränsa spridningen av bilder utan att censurera tillgången till internet, vilket är en utveckling som de flesta inte vill se. Hur framtiden ser ut för fotografiet återstår således att se.