Multimedia

Multimedia, Webbdesign, Internet, Omni, E-handel……alla dessa nya ord kanske snurrar som okända fåglar runt dig? Låt mig reda ut begreppet multimedia!

Det här ordet är egentligen inte konstigt alls, ifall man tänker efter.

Det är en kombination av multipel och media – alltså flera olika medier kombinerade.

Med medier menas ljud, bild, text och video. Så fort dessa är kombinerade så har vi multimedia.

Exempel på multimedia

Ofta när du går in på en webbplats (en internetadress som leder till t ex en butik) så ser du både bilder och text. Det är multimedia.

Har du dessutom en video med ljud i, så har du fortfarande multimedia.

Går du in på en adress där det enbart finns text så har du inte längre multimedia på den platsen eftersom det enbart är ett media, nämligen text.

Begreppet multimedia har kommit i och med digitaliseringen.

Det beror på att innan internet och datorer kom så fanns denna typ av blandning inte, utom möjligen i form av film och därför har ordet som sådant blivit något av en del av de ord som kommit i samband med digitaliseringen.

Djupare information om begreppet hittar jag här, tyvärr var den svenska wikin inte så utförlig.

Framtidsyrke

Att kunna skapa multimedia är mycket värt idag, då hela internet svämmar över av mer eller mindre snygga sidor (webbplatser). En framgångsparameter är definitivt att kunna använda de olika verktyg som är framtagna för att skapa snygga multimedia designer för de som vill sälja produkter eller via internet, vilket är de flesta företag nu för tiden.

Bland dessa företag så finns en uppsjö kurser till salu för att lära sig att skapa multimedia. Det är förmodligen ett av framtidsyrkena så det är säkert en god investering om man är lite konstnärligt lagd och tycker det är kul med design, ljud, bild och färg.