Datorn – ett multimediacenter

Datorn har kommit långt från sina blygsamma rötter som en avancerad miniräknare. Idag är datorn den centrala punkten i många hem, och börjar på flera håll att konkurrera ut tv:n som den ultimata underhållningsmaskinen. Datorn har tagit över de roller som tv:n, cd-spelaren, dvd-spelaren och fotoalbumen hade tidigare.

För det första ger oss datorn tillgång till internet, och internet är i sig en outsinlig källa till multimedia – här hittar man bilder, videor, musik och text i ett sammelsurium av medier. På internet kan vi också bli skapare av multimedia, genom bloggar, mikrobloggar, videokanaler och sociala medier. Vissa bygger hela sina liv kring och förtjänar sitt uppehälle genom det de skapar på internet. En viktig faktor för att kunna göra det är att sprida sitt namn och marknadsföra sig, och det bästa sättet att göra det idag är genom sökmotoroptimering eller SEO (Search Engine Optimization). För att få ut det mesta av sin sökmotoroptimering kan man ta hjälp av ett företag som erbjuder SEO hosting, till exempel Internetvikings.com.office-820390_640

Förutom all den multimedia som finns tillgänglig via internet är datorn också centrum för den multimedia vi själva skapar. Vi använder till exempel datorn för att hantera de musikfiler vi skapar när vi importerar cd-skivor och konverterar dem till mp3-filer. Många prenumererar även på någon form av streamingmusiktjänst, och hanterar sina spellistor via datorn och spelar upp musiken via datorn.

När vi tar bilder med våra kameror idag skickar vi dem inte längre på framkallning, utan överför dem till datorn. På datorn kan man sedan sortera och titta på bilderna (vilket med andra ord ersätter fotoalbumens funktion) och dessutom redigera bilderna med hjälp av olika program. Återigen tillåter datorn alltså både hantering av multimedia och skapande av multimedia.

Slutligen har datorn för många blivit en ersättning för tv:n, till stor del tack vare de många play-kanaler som finns tillgängliga, som gör att man inte längre behöver vänta framför tv:n vid en viss tid för att se ett visst program. Dessutom kan man genom att installera ett tv-kort i datorn titta på den på samma sätt som en vanlig tv, om man föredrar det. Med tiden kommer kanske datorn vara den enda multimediamaskinen vi har i våra hem.