Grafisk design – en del av multimediautbildningen

Många tänker att multimedia fokuserar på rörlig bild, fotografi eller radio. Men faktum är att när man läser någon sorts medieutbildning så ingår oftast en eller flera kurser inom grafisk design. Detta är för att bredda dina kunskaper inom ämnet och för att det är väldigt användbart att ha baskunskaper inom grafisk design, eftersom man på många mediehus och kommunikationsbyråer kan ha detta som arbetsuppgifter. I den här delen får du veta mer om grafisk design och varför det är användbart för dig som är intresserad av multimedia.

Fördelarna med grafisk design

Det finns många fördelar med att läsa grafisk design. Som vi nämnde tidigare så är det bra kunskaper att ha oavsett vilket yrke du sedan kommer att specialisera dig i. Även om du inte jobbar inom multimedia är det användbart att plugga grafisk design eftersom företag idag måste ha en grafisk profil för att sticka ut i mängden, för att deras kunder ska känna igen dem i deras flöden och för att bygga upp en kundrelation. Med en utbildning inom grafisk design har du möjlighet att variera dina arbetsuppgifter.

En annan stor fördel med att läsa grafisk design är att du får en känsla för färg och form, du får goda kunskaper inom de datorprogram som används inom grafisk design vilket bidrar till att du får lättare att lära dig liknande program.

Nackdelarna med grafisk design

Det finns egentligen ingen nackdel med grafisk design. Något en del kan känna är en nackdel hos de själva är att de inte har talangen för det. Om du inte har talangen, eller kunskapen för grafisk design så finns det företag du kan anlita som kan hjälpa dig och ditt företag att ta fram en grafisk profil. Ett bra exempel på det är https://klingit.com/sv/ där du har möjligheten att testa deras system för att enkelt se om det är något för er. På så sätt slipper ni lägga ut kostnader för att anlita en grafisk designer ni i slutändan inte är nöjda med eller kanske ens behöver.

Plugga grafisk design

Det finns renodlade kurser på högskolor och universitet inom grafisk design. När utbildningen är klar så är du en grafisk designer och du kan börja jobba som det. Men grafisk design är också något som ingår redan på gymnasienivå om du läser någon av de medielinjer som finns. Om du sedan väljer att plugga vidare på högskolenivå så ingår även där grafisk design i många multimedialinjer. Sedan kan du läsa enskilda kurser som du kan välja att läsa för att bygga på din högskoleutbildning. Det som är bra med att läsa på högskolenivå är att du många gånger kan skräddarsy din utbildning och kan därför välja till att läsa en eller flera kurser inom grafisk design även om du pluggar något helt annat, till exempel ekonomi.