Video Player for web and mobile apps vector illustration

Video Player for web and mobile apps vector illustration

Idag kombineras fler saker än någonsin. Något byggs in i något annat, olika material kombineras för att skapa ett konstverk och musiker pysslar inte alltid bara med musik, utan kombinerar detta med videos, t-shirts med bandtryck och visuella effekter med mera. Flera konstnärer har sedan lägen arbetat på det här sättet med sina verk, men idag har det spridit sig till en större del av samhället och kan alltså innefatta en rad olika saker vi ser i vardagen. Finns det något ord eller begrepp som beskriver denna kombineringsprocess? Ja, till viss del. Intermedialitet är ett begrepp som långt ifrån alla har hört talas om, men som i många fall kan vara användbart. Har du koll på vad begreppet har för innebörd? Allt som kombineras är inte intermedialitet, men mycket kan vara det. Här får du en genomgång av begreppet, hur det används, vad det betyder och vad som kan räknas och inte räknas som intermedialitet.

Exempel på intermedialitet

Intermedialitet kan kortfattat beskrivas som att två eller flera medier kombineras i ett och samma verk, produkt eller något annat. Begreppet är dock relativt flytande och har förklarats på olika sätt av olika teoretiker. Vad vi kan se är dock att intermedialitet blir allt vanligare i dagens mediesamhälle. allt fler konstformer kombineras, och idag gör till exempel en artist sällan bara ett album. Ofta kompletterar hen detta med till exempel musikvideos, musikaffischer och livekonserter där sång, dans och visuella effekter kombineras. Fler artister och band börjar också skapa så kallade visuella album. Det innebär en längre musikvideo där flera låtar från artisten eller bandet presenteras. Du minns kanske Beyoncés Lemonade som släpptes förra året? Den kan ses som ett exempel på intermedialitet. Här kombinerade Beyoncé sin musik med andra ord och text och gjorde det till en form av minifilm. Det är den här brytpunkten mellan exempelvis text, musik och film som kan kallas för intermedialitet. Andra artister som har jobbat såhär är till exempel Frank Ocean, Drake och Kanye West.

Kan allt vara intermedialitet?

Om intermedialitet innebär att man kombinerar olika konstformer, kan då det mesta som kombineras klassas som intermedialitet? Vad som är konst och inte är ju väldigt flytande, men genom att bryta ned begreppet intermedialitet kan vi se att allt som kombineras inte kan klassas som det. Inter kommer från latinet och betyder ungefär mellan eller bland. Medialitet syftar till media eller medier, alltså olika informationskanaler som kan vara allt från tal och skrift till kombinationer av dessa. På det här sättet kan alltså inte saker så som sexleksaker tillsammans med erotisk litteratur räknas som intermedialitet. Inte heller kan till exempel ett bord med en inbyggd högtalare klassas som det. Det krävs två eller fler medier i kombination med varandra för att ett verk eller en sak ska kunna klassas som en intermedial produkt, till exempel musikvideo eller filmaffisch. Det här kan göra begreppet lite mer konkret och lättförståeligt för många.