Adobe Flash tog vektorgrafiken till webben

Få enskilda mjukvaror är väl så förknippade med multimedia på webben som Adobe Flash. Det var under det sena 1990-talet och tidiga 00-talet som Flash började bli populärt. Man måste komma ihåg att på den här tiden bestod webben mest av text och statiska bilder. Folk satt då i regel med gamla långsamma telefonmodem hemma som på sin höjd nådde upp i 0,056 Mbit/s, att jämföra med dagens snabba bredbandsuppkopplingar på 100 Mbit/s.

Flash bygger i grunden på vektorgrafik, vilket innebär att man lagrar en bild matematiskt istället för som pixel för pixel. En bild av en cirkel kan till exempel beskrivas som en formel och en triangel har bara tre punkter som behöver lagras, samt information om färger och annat. Det här gjorde att bilder i Flashformatet tog väldigt lite plats och därför gick snabbt att ladda in på den tidens långsamma modemuppkopplingar. En annan fördel med vektorgrafik är att den kan skalas upp eller ner och roteras utan kvalitetsförlust, till skillnad från vanlig grafik som blir pixlig när den förstoras.

Det här gjorde att Flash blev väldigt populärt som plugin till webbläsaren och många webbsidor började visa annonser i Flashformat, eftersom man då fick plats med animerad grafik som tog upp väldigt lite plats jämfört med den gamla sortens grafiska annonser. Idag har dock formatet fasats ut till förmån för HTML5 som har inbyggt stöd för de multimediafunktioner som tidigare krävde Flash.

En bidragande orsak till avvecklingen av Flash var att Apple vägrade implementera stöd för det i iPhone. Enligt Apples vd Steve Jobs hade Flash både säkerhetsproblem och drog för mycket batteri. Multimediaannonserna med rörliga bilder och ljud som blev populära i och med Flash drog nämligen en hel del datorkraft, vilket i sin tur slukade batteri. Istället valde Apple en energisnålare lösning så man inte skulle behöva ladda sin iPhone lika ofta. Ett annat sätt att sänka sina elkostnader är att se över sitt elavtal och byta till gotaenergi.se eller liknande bolag.

Viktiga versioner av Flash

År 2000 lanserades Flash version 5 som införde ActionScript, vilket gjorde det möjligt att skapa spel i Flash och även andra mer interaktiva applikationer som till exempel chattar med stöd för bilder, ljud, webbkamera och mikrofon. Vissa webbutvecklare byggde hela hemsidor i Flash.

Version 6 av Flash, som även kallades Flash MX, var en stor milstolpe då det nu för första gången blev möjligt att integrera video. Det här gjorde att det blev väldigt populärt för diverse sajter att använda videospelare gjorda i Flash. När YouTube lanserades 2005 var det i Flash som alla videor spelades.

Det var först i version 10 som Flash fick stöd för GPU-acceleration för att spela upp videoklipp och visa grafik. Men nu har den tiden sprungit ifrån Flash och Adobe själva har officiellt gått ut med att de kommer sluta utveckla Flash år 2020. Att det de senaste åren har rapporterats om flera säkerhetsproblem i Flash har nog också fått folk att överge formatet. Tidigare har webbläsaren Chrome haft inbyggt stöd för Flash, men även detta kommer fasas ut 2020, har Google meddelat.